Adopcja
adopcja

ADOPTUJ ZWIERZAKA

Zwierzęta, które są umieszczane na stronie jako szukające domu, przebywają  w domach tymczasowych, bądź w naszym schronisku Psia Chata.

Zwierzęta oddawane do adopcji przez Fundację są zdrowe, szczepione, a osobniki dorosłe - sterylizowane. Możliwa jest adopcja zwierzęcia chorego za wyraźną zgodą adoptującego, który jest informowany o stanie zwierzęcia. W szczególnie trudnych przypadkach, Fundacja współuczestniczy w finansowaniu leczenia.
Adoptujący zwierzę będące pod opieką Fundacji musi być pełnoletni i mieć stałe źródło utrzymania. Jeśli mieszka z innymi osobami - powinien uzgodnić  z nimi ten fakt .

Przed oddaniem zwierzęcia do adopcji prosimy o wypełnienie ankiety adopcyjnej, a następnie, osoba upoważniona przez Fundację przeprowadza wizytę przed adopcyjną sprawdzając prawdziwość podanych danych oraz warunki w jakich miałoby żyć zwierzę.W okresie 1 do 6 miesięcy od daty adopcji przeprowadzamy wizytę poadopcyjną.

Wzory umów adopcyjnych dla:
psa
kota

Te same zasady dotyczą byłych właścicieli, którzy zgubili swojego podopiecznego.

Celem tych zabiegów jest zminimalizowanie prawdopodobieństwa ponownej bezdomności zwierzęcia.
Jeśli warunki, w których przebywa zwierzę nie budzą zastrzeżeń, wizyty po adopcyjne kończą się w drugim roku po adopcji. Jeśli warunki są złe, zwierzę jest z adopcji odbierane, a umowa rozwiązywana.