Wolontariat w schroniskach
FundacjaDziałaniaWolontariat w schroniskach

WOLONTARIAT

Czym jest wolontariat?

Cytujemy za Wikipedią – (voluntarius - dobrowolny) – dobrowolna, bezpłatna, świadoma na rzecz innych lub całego, wykraczająca poza związki rodzinno-koleżeńsko-przyjacielskie.

Wolontariusz to osoba pracująca na zasadzie wolontariatu. Według "Ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie" wolontariuszem jest ten, kto dobrowolnie i świadomie oraz bez wynagrodzenia angażuje się w pracę na rzecz osób, organizacji pozarządowych, a także rozmaitych instytucji działających w różnych obszarach społecznych. Instytucje te nie mogą korzystać z pracy wolontariuszy przy prowadzonej działalności gospodarczej, czego wprost zakazuje ustawa.

Określenie bezpłatnie oznacza bez wynagrodzenia materialnego. W rzeczywistości wolontariusz uzyskuje liczne korzyści niematerialne: satysfakcję, spełnienie swoich motywacji (poczucie sensu, uznanie ze strony innych, podwyższenie własnej wartości itd.), zyskuje nowych przyjaciół i znajomych, zdobywa wiedzę, doświadczenie i nowe umiejętności, a w związku z tym i lepszą pozycję na rynku pracy.

Określenie wykraczająca poza związki rodzinno-koleżeńsko-przyjacielskie oznacza, że nie każda praca na rzecz innych jest wolontariatem. Np. pomoc własnej babci wolontariatem nie jest, natomiast pomoc starszej osobie w pobliskim hospicjum już jest.

No i tyle definicji....

My prowadzimy wolontariat, dla osób powyżej 16 roku życia. To praca nieodpłatna, dobrowolna, wymagająca zaangażowania, systematyczności i konsekwencji, dla osób obowiązkowych i dojrzałych emocjonalnie.

Wolontariat to dobra zabawa, ale i praca. Proszę pamiętać, że wyprowadzany regularnie podopieczny, będzie czkał na spacer, niezależnie od pogody. To samo tyczy się akcji adopcyjnych, a takie robimy raz w miesiącu w SCC, gdzie zadaniem wolontariuszy jest kwestowanie, oraz opieka nad czworonogami, jeżeli ktoś się zgłosi i zawali, skutkuje to tylko tym, że zwierzak nie będzie miał opieki i nie będzie mógł wziąć udziału w akcji.

Dlatego też poszukujemy osób wytrwałych i słownych, lubiących zwierzęta.

Jeżeli nie możesz regularnie opiekować się danym psem, możesz pomóc w ogłoszeniach, wyczesywaniu zwierzaków, czy brać udział w naszych akcjach. Poszukujemy osób uzdolnionych graficznie, oraz osób, które mogą robić aukcje i bazarki.

Ty też możesz nam pomóc ratować bezdomne i krzywdzone zwierzęta.
Wystarczy tylko chcieć!